De NFC chip goed uitlezen

Je bent hier:

Wij hebben een wat uitgebreider artikel geplaatst aangaande het uitlezen van de NFC Chip op de ScanID website klik hier…

NFC = Near Field Communication

De meeste moderne identiteitsdocumenten zijn tegenwoordig uitgerust met een NFC chip, ook wel RFID chip genoemd. Volgens internationale afspraken hebben alle reisdocumenten met een NFC chip een speciaal E-symbool.

Is dit E-symbool niet aanwezig op de ID Kaart, paspoort of verblijfstitel dan is de NFC chip niet aanwezig.

Op de Nederlandse rijbewijzen model 2014 en 2018, welke wel een NFC chip hebben, staat dit E-symbool niet.

Hulpmiddelen

Check4ID is uitgerust met een aantal “hulpmiddelen”, welke u behulpzaam zijn bij het uitlezen van de NFC chip en het uitvoeren van de gewenste NFC chip controles, waaronder:

• Instellingen voor het uitlezen van de NFC chip
  • Instellingen voor de gewenste controles
  • Strikte controle van de MRZ alvorens de NFC chip te benaderen
  • Vibratie van uw Iphone of Android telefoon bij het vinden van de NFC chip
  • Een speciaal uitleesscherm welke de voortgang van het uitlezen toont

Uiteraard dient uw telefoon over NFC mogelijkheden te beschikken.

Het E-symbool welke u kunt vinden op de houderpagina van een paspoort of op de voorkant van een ID Kaart.

Uitleesscherm NFC chip op iPhone.

Plaatsen en positioneren van het identiteitsdocument

Voor het goed kunnen uitlezen van de NFC chip dient u het identiteitsdocument “strak” tegen de achterzijde van uw iPhone of Android telefoon te houden. Daarnaast dient u het identiteitsdocument dusdanig te positioneren dat de NFC chip contact kan maken met de NFC antennes van mobiele telefoon.

• Bij Android telefoons is deze positie meestal in het midden van de achterzijde van de mobiele telefoon
  • Bij iPhone is deze positie meestal aan de bovenkant van de achterzijde van de mobiele telefoon

U dient deze positie dan ook in begin proefondervindelijk vast te stellen.

Het uitlezen van de NFC chip

Als de NFC chip is gevonden, zal de iPhone of Android telefoon even vibreren en beginnen met uitlezen.

Van belang is dat u het identiteitsdocument niet verschuift en strak tegen de achterzijde houdt, totdat het volledige uitleesproces voltooid is.

U ziet dan ook een voortgang indicator in het uitleesscherm en na het succesvol lezen van de NFC chip zal in Check4ID de resultaten getoond worden.

Problemen met uitlezen NFC chip

Heeft u ondanks bovenstaande toch problemen met het uitlezen van de NFC chip:

• Controleer of de MRZ die u uitleest “schoon” is
  • Controleer of het identiteitsdocument niet beschadigd is
  • Bij ID kaarten kan door een scheurtje de interne niet zichtbare antenne gebroken zijn waardoor de NFC chip niet meer functioneert

Blijft u alsnog problemen houden met het uitlezen van de NFC chip met meerdere verschillende identiteitsdocumenten, neem dan contact met ons op.