De MRZ goed uitlezen

Je bent hier:

MRZ = Machine Readable Zone

Zoals de benaming MRZ al aangeeft, kan men de MRZ digitaal uitlezen. De MRZ is internationaal gestandaardiseerd (als ICAO 9303 standaard).
Er zijn ook MRZ versies geplaatst op identiteitsdocumenten, welke niet volledig voldoen aan de ICAO 9303, waaronder bijvoorbeeld de Franse ID Kaarten. Wij noemen dit “Near ICAO”. Check4ID ondersteund, naast de ICAO 9303, ook veel van deze identiteitsdocumenten.

Meer informatie over de MRZ zoals structuur en opbouw, kunt u ook hier en hier vinden

Hulpmiddelen

Check4ID is uitgerust met een aantal “hulpmiddelen”, welke u behulpzaam zijn bij het uitlezen van de MRZ welke staat op de nationale en internationale identiteitsdocumenten, waaronder:

  • Een speciale template waarin u de MRZ goed kunt positioneren
  • Geluid en vibratie bij het vinden en succesvol lezen van de MRZ
  • Een extra “overlay” in het actieve uitlees veld van de template
  • Wel of niet gebruiken van het flitslicht van uw iPhone of Android telefoon
  • Alle versies van de MRZ (1,2 en 3 regels) in dezelfde template
  • Strikte controle van de MRZ gegevens, alvorens de NFC chip te benaderen

Hier ziet u de reflectie veroorzaakt door het flitslicht.

Ervaring leert ons, dat u de MRZ succesvol kunt uitlezen, als u rekening houdt met de licht invloeden van buitenaf.

Licht bepaald voor 70% het succes!

Wat het menselijk oog niet ziet, ziet de camera wel…

Normaal worden identiteitsdocumenten gescand in een geconditioneerde omgeving, zoals bijvoorbeeld een ID-Reader, waarbij invloeden van buiten zoveel als mogelijk zijn afgeschermd.

Bij het Scannen van een MRZ met de camera van uw iPhone of Android telefoon zijn deze omgevingsinvloeden niet afgeschermd en dient u hiermee dan ook rekening te houden.

De grootste vijand is dan ook de “reflectie in de MRZ” welke veroorzaakt kan worden door licht van buitenaf of bij het gebruik van het flitslicht bij het Scannen van het identiteitsdocument.

Omgevingslicht waaronder vooral TL-balken en zon licht zijn naast het flitslicht erg van invloed op een succesvolle scan en het resultaat. Ook de resolutie van de camera, het type lens en de al dan niet gelamineerde Identiteitsbewijzen zijn hier debet aan.

U dient dan ook de MRZ zonder reflecties van licht in beeld te krijgen. Dit kan vaak door het identiteitsdocument iets onder een hoek te scannen. Echter dient men er ook rekening mee te houden dat deze hoek niet te groot wordt, waardoor de MRZ feitelijk vervormd en onleesbaar wordt voor Check4ID.

MRZ uitlezen met Check4ID

Check4ID heeft krachtige algoritmes en imaging routines om de MRZ te vinden en te decoderen. Ondanks deze functionaliteiten, bent u degene die bepaald of de MRZ wel of niet wordt uitgelezen.

Om de MRZ van een identiteitsdocument te lezen selecteert u in het homescherm van Check4ID de Scannen starten button.

Het Scanscherm met speciale MRZ template zal geopend worden en afhankelijk van de instelling zal het flitslicht van uw iPhone of Android telefoon wel of niet geactiveerd worden.

Alvorens te scannen hier de volgende adviezen:

  • Probeer altijd bij voldoende omgevingslicht (daglicht) de MRZ, zonder gebruik van het flitslicht, uit te lezen en gebruik het flitslicht alleen als het te donker is of als de MRZ niet wordt uitgelezen.
  • Maak in ieder geval gebruik van de hulpmiddelen, zoals hierboven omschreven, om een zo optimaal als mogelijke opstelling te creĆ«ren. En houdt rekening met invloeden van buitenaf zoals zon licht of TL balken.
  • Zorg dat de lens van de camera schoon is en probeer de MRZ zo scherp (in focus) als mogelijk in beeld te krijgen in het actieve gedeelte van de MRZ template
  • Beweeg hierbij bij voorkeur het identiteitsbewijs dichterbij naar of verderaf van de camera, in plaats van het bewegen van de iPhone of Android telefoon.

Zodra de MRZ door Check4ID gevonden is zult u een geluid horen en zal uw telefoon vibreren.

Geef, vooral in het begin, niet op! — oefening baart kunst!

Check4ID leest de MRZ niet

Ondanks dat Check4ID vele identiteitsdocumenten ondersteund welke voorzien zijn van een zogenaamde “Near ICAO” versie van de MRZ, kan het voorkomen dat Check4ID een dergelijke MRZ niet kan uitlezen. Dit is zeer afhankelijk van het type identiteitsdocument en land van uitgifte.

Mocht dit het geval zijn of weet u niet zeker of het identiteitsdocument voldoet aan de ICAO 9303 standaard mail ons dan op info@check4id.nl

Lukt het u ondanks alle informatie en besproken instellingen niet om een MRZ, conform de ICAO 9303, met Check4ID succesvol uit te lezen, neem dan contact met ons op.

Positionering MRZ van paspoort in het actieve uitleesveld van de MRZ template

Positionering MRZ van ID kaart in het actieve uitleesveld van de MRZ template

Positionering MRZ van EU Rijbewijs in het actieve uitleesveld van de MRZ template.

U kunt de Nederlandse rijbewijzen model 2014 en 2018 ook uitlezen door de QR code te scannen.

Check4ID leest de MRZ verkeerd

In principe, mede als de instelling “Strikte controle MRZ data” aan staat, leest Check4ID de MRZ niet verkeerd. Wel kan het voorkomen dat bijvoorbeeld de voornaam, achternaam of nationaliteit verkeerd worden weergegeven. Invloeden van buitenaf spelen hierin een rol.

De MRZ bestaat uit vaste en variabele velden. Waarbij de vaste velden, mede dankzij de controle getallen vaak gecorrigeerd kunnen worden.

Variabele velden zoals bijvoorbeeld voornaam, achternaam of nationaliteit kunnen niet door Check4ID na uitlezen gecorrigeerd worden, omdat niet bekend is welke gegevens er in deze variabele velden dienen te staan.

Van invloed bij het uitlezen van de MRZ zijn bijvoorbeeld de kwaliteit van het beeld, type lens, camera, belichting en de manier van scannen.

Bij ongeconditioneerde systemen, zoals een iPhone of Android telefoon, met vele invloeden van buitenaf, kan het dus voorkomen dat Check4ID in de variabele velden een R leest als een P, of een B als een 8. Daarom is het uitlezen van bijvoorbeeld Data Groep DG1 van de NFC chip mede van belang om spellingsfouten in de voor- en achternaam of verkeerde nationaliteit in het weergave resultaat te voorkomen.